Ak göl, Burdur- ili Yeşilova ilçesi  Bayındır köyü sınırları içerisindedir.

Bundan yaklaşık 20-25 yıl önce 5- 5.5 metre su  derinliğinde olan bu göl, çevre için çok önemli bir göldü.  Çok lezzetli aynalı sazanın üretildiği ve Balıkçılık kooperatifi aracılığıyla köylülerin tuttukları bu balıkların pazarlanarak halkın geçimine önemli katkıların sağlandığı bu gölde doğal yaşamla ilgili mükemmel bir canlılık vardı. Bu gölün varlığı, yakın çevresinin iklimini de olumlu etkileyerek bitki çeşitliliğine de çok olumlu katkıları vardı.

Ancak  ilçe kaymakamı Emir Durmaz’ın gölü kurutarak köylülere dağıtılmaz suretiyle tarıma açılması fikri,  gölün kaderini bir anda değiştirildi. Gölün suyu açılan bir drenajla Gölcük gölüne akıtıldı. Göl kurutuldu. Milyonlarca balık kuruyan gölde telef oldu. Doğal yaşamla ilgili canlılık sona erdi.  Ne yazık ki çorak olan göl arazisinin de verimsiz olduğu anlaşılınca tarım uygulamasından da vaz geçildi.

Bu durum, çevre iklimini ve doğal hayatı da çok olumsuz etkiledi.

Son yıllarda kış aylarında yağışların fazla olması nedeniyle gölde su birikmekte, bununla birlikte milyonlarca kuş ve diğer canlılar yöreye gelmekte ancak temmuz sonunda gölün kuruması nedeniyle canlılık sona ermektedir.

Bizler gölde devamlı su olması için çalışmalarımızı sürdürürken son zamanlarda birileri Burdur Orman ce Çevre müdürlüğüne başvurup gölü kiralamaya çalışmaktadırlar. Amaçları da göl yatağında yeniden tarımsal faaliyetlerde bulunmak.

Bizler köy muhtarlığı aracılığıyla bir yıl önce il  Çevre ve Orman müdürlüğüne başvuruda bulunduk. Bu başvurumuzda;

  1. Gölün su tutmuş haliyle kalmasını
  2. Göl ve çevresindeki doğal yaşamın canlılığını sürdürülerek doğal yaşamın ve ekolojik dengenin geliştirilmesini
  3. Gölde su bulunmasının çevredeki bitki çeşitliliğini geliştirdiğini ve köyde özellikle meyveciliğin bu yüzden geliştiğini. Eğer gölde su olmazsa, ilk bahar donlarının çok olacağını ve bu nedenle meyvecilik yapılamayacağını bildirdik.

Bu kapsamda göl suyunun yazın da çekilmeyecek şekilde önlemler alınmasını istedik.

Göl suyunun çekilmemesi için gölün beslenmesi gerekmektedir. Bunun çevrede kaynağı da vardır. Göle yaklaşık 15 km uzaklıkta bulunan Armut köyünde büyük bir su kaynağı vardır ve bu su yazın tarımsal sulamada kullanılırken kışın da boşa akmaktadır.

İsteğimiz Armut köyünden çıkan ve kışın boşa akan bu suyun kış aylarında göle akıtılmasının sağlanarak gölümüzün yeniden yılın 12 ayında canlı kalmasının sağlanmasıdır.

Günümüzde doğal alanların süratle yok edildiği ve ekolojik dengenin süratle bozulduğu bir dönemde Ak gölün kurtarılmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum.

Saygılarımla.

Dr.Rüştü Şahin

Hacettepe Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi

Türkiye Hentbol Milli Takımlar eski Teknik Direktörlerinden

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

four + twenty =